Belgische en Nederlandse muziek

Nee, ik verloochen mijn Hollandse afkomst zeer zeker niet, maar moet wel bekennen dat ik, sinds ik in België woon, de Belgische orgels en orgelmuziek niet alleen heel erg ben gaan waarderen, maar ook studeren. Met name toen ik het voorrecht had om organist te worden op het symphonisch 3-klaviers orgel in de Sint-Walburgiskerk in Antwerpen, is de muziekwereld waar ik vroeger als jongen over hoorde (zie link Hommage aan organist Henk Klop), voor mij open gegaan.

Via de Antwerpse kathedraalorganist Peter Van de Velde, bij wie ik studeer en met wie ik goed bevriend ben geraakt, ben ik o.a. met de Belgische muziek in aanraking gekomen. Componisten als Joseph Jongen, Jacques Nicolas Lemmens, Alphonse Maily, Paul de Maleingreau, For Peeters, Edgar Tinel, Gabriël Verschraegen, Guy Weitz,  enz., ik ben er door geboeid geraakt. Komt het omdat Belgen bescheidener zijn dat deze muziek toch relatief onbekend is gebleven? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat het kwalitatief hoogstaande muziek is. Inmiddels heb ik al heel wat uurtjes studerend op Belgische orgelmuziek achter het orgel doorgebracht en wat te denken van het (in de auto) luisteren naar cd's met Belgische orgelmuziek. Echt geweldig!

Als organist in Antwerpen ga je als vanzelf meer richting het zuiden, dan naar het noorden kijken. De Franse orgelmuziek/cultuur is een klankidioom dat duidelijk merkbaar is in de Belgische orgelmuziek. Nederlandse invloeden heb ik (nog) niet zozeer ontdekt als het gaat over de Belgische orgelmuziek.

Ben ik mijn Hollandse roots kwijt? Nee hoor, integendeel! Met plezier, soms met een tikje heimwee (nostalgie?) speel ik hier ook nog muziek van Nederlandse organisten als Jan Zwart, Feike Asma, Klaas Jan Mulder, enz. Die muziek kent men hier niet zozeer. Daarom is het voor mij als Hollander weer leuk om de mensen in België hiermee kennis te laten maken, net zo goed als het ook leuk is om tijdens concerten in Nederland mensen muziek van Belgische componisten te laten horen. Maar helemaal bijzonder vind ik het om hier in België de muziek te spelen van de Nederlandse organist/componist Henk Klop, de man aan wie ik een onvergetelijke herinnering heb, en die zulke mooie, op Franse leest geschoeide, muziek heeft geschreven. Zijn muziek klinkt hier niet alleen geweldig, maar past hier gewoon!

Jan bij graf Lemmens

Bij het graf van de Belgische organist-componist Lemmens naast de kerk in zijn geboorteplaats Zoerle-Parwijs (BE).