Belgische en Nederlandse muziek

Nee, ik verloochen mijn Hollandse afkomst zeer zeker niet, maar moet wel bekennen dat ik, sinds ik in België woon, de Belgische orgels en orgelmuziek niet alleen heel erg ben gaan waarderen, maar ook studeren. Met name toen ik het voorrecht had om als organist-titularis aangesteld te worden in de Sint-Walburgiskerk in Antwerpen. De muziekwereld waar ik vroeger als jongen over hoorde, is hier voor mij open gegaan. Hier heb ik alle ruimte gekregen om me te ontplooien.

Via de Antwerpse kathedraalorganist Peter Van de Velde, bij wie ik studeer en met wie ik goed bevriend ben geraakt, ben ik o.a. met de Belgische muziek in aanraking gekomen. Componisten als Joseph Jongen, Jacques Nicolas Lemmens, Alphonse Maily, Paul de Maleingreau, Flor Peeters, Edgar Tinel, Gabriël Verschraegen, Guy Weitz,  enz., ik ben er door geboeid geraakt. Komt het omdat Belgen bescheidener zijn, dat deze muziek toch relatief onbekend is gebleven? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat het kwalitatief hoogstaande muziek is. Inmiddels heb ik al heel wat uurtjes studerend op Belgische orgelmuziek achter het orgel doorgebracht en wat te denken van het (in de auto) luisteren naar cd's met Belgische orgelmuziek. Echt geweldig!

Als organist in Antwerpen ga je als vanzelf meer richting het zuiden, dan naar het noorden kijken. De Franse orgelmuziek/cultuur is een klankidioom dat duidelijk merkbaar is in de Belgische orgelmuziek. Nederlandse invloeden heb ik (nog) niet zozeer ontdekt als het gaat over de Belgische orgelmuziek.

Jan bij graf Lemmens

Bij het graf van de Belgische organist-componist Jacques-Nicolas Lemmens (1823 - 1881) naast de kerk in zijn geboorteplaats Zoerle-Parwijs (BE).

Tinel Edgar en Jan

Bij de graftombe van de Belgische componist Edgar Tinel (1854 - 1912) naast de kerk in Sinaai-Waas (BE).

Ben ik mijn Hollandse roots kwijt? Nee hoor, integendeel! Met plezier, en toch ook met enige trots speel ik muziek van Henk Klop, Hendrik Andriessen, enz. En soms met een tikje heimwee (nostalgie?) speel ik hier ook nog wel muziek van Nederlandse organisten als Jan Zwart, Feike Asma, Klaas Jan Mulder, enz. Het is voor mij als Hollander leuk om de mensen in België hiermee kennis te laten maken, maar zo geniet ik er ook heel erg van om tijdens concerten in Nederland muziek van Belgische componisten te laten horen!

Onlangs vroeg iemand mij waar mijn (muzikale) hart ligt. Zonder twijfelen heb ik toen geantwoord: "In het land waar ik nu woon." Ik voel me hier gewoon muzikaal thuis!