Herinspeling groot orgel Walburgiskerk

Op zondag 25 september 2016 was het zover en heeft de herinspeling van het herstelde en vernieuwde orgel plaatsgevonden. Onder de titiel: "Orgel begint aan tweede leven" was er een tweedelig programma met, a. de inzegening en b. het herinspelingscontert.

Het orgelspel tijdens de inzegening mocht ik verzorgen. Bijzonder was daarbij het begeleiden van de samenzang van het organistenlied. In Belgie is men over het algemeen niet zo gewoon om echt voluit samen te zingen, maar op deze middag deed men het met overgave. Na de samenzang werd er een gedicht over het Walburgisorgel voorgedragen. Een mooie ervaring was daarna het spelen van mijn eigen 'Walburgistoccata'.

Vervolgens kwam het tweede gedeelte en heeft de Antwerpse kathedraalorganist Peter Van de Velde, bij wie ik studeer en met wie ik goed bevriend ben, een prachtig herinspelingsconcert verzorgd. Hieronder volgt een fotoverslag van de feestelijke herinspeling! 

WH - programmaboekje

Programmaboekje. Voor de informatie in het boekje klik hier.

WH - Jan toespraak

Aan het begin heb ik een enthousiaste openingsspeech gehouden.

WH - Priester

Daarna volgde de inzegening van het vernieuwde orgel door priester Louis Soetewey.

WH - Wlaburgistoccata

Als afsluiting van de inzegening speelde ik mijn eigen 'Walburgis-Toccata'.

WH - Publiek beneden

Na de inwijding keerde het publiek zich naar het orgel voor het beluisteren van het prachtige inspelingsconcert door Peter Van de Velde.

WH - Jan en Peter bij herinspeling

WH - Peter aan de slag

Als toegift speelde Peter een fenomenale improvisatie over het bekende Antwerpse lied "Zie ik de lichtjes van de Schelde, dan gaat mijn hart wat sneller slaan".

WH - Publiek op oksaal 1

WH - Publiek op oksaal 2

Na het inspelingsconcert kwamen velen boven bij het orgel kijken.

WH - kleinste speler

Verrassing: orgelklanken geproduceerd door de jongste aanwezige.... :-)

WH - Onderonsje

Tevreden wordt teruggeblikt op de geslaagde herinspeling en..... daarbij gelijk ook maar even vooruitgekeken naar de Walburgisconcerten die er aan gaan komen!