Ritueelbegeleider tijdens uitvaarten

Als ritueelbegeleider verzorg ik met veel zin en voldoening uitvaartsamenkomsten. Deze kunnen gaan van algemene toespraken tot complete religieuze diensten. Het vinden van de juiste vormen die een afscheid kostbaar en waardevol maken, is iedere keer opnieuw een uitdaging.

Algemeen: In algemene uitvaardiensten zijn religieuze woorden of symbolieken niet gewenst. Er moet dan worden gezocht naar herinneringen of dingen die kenmerkend waren voor degene die overleden is. Lukt dat niet, dan wijk ik uit naar een verhaal met een mooi moraal. Ik heb overigens in algemene situaties de meest mooie dingen in meegemaakt, werkelijk unieke mensen ontmoet, en tal van visies en levensinzichten aangehoord. Langzaam maar zeker ben ik er bedreven in geraakt om 'van niets iets' te maken. Geweldig om te doen.

'Een beetje kerk': Ja, ook dit is een variant. Soms geven mensen dat zo aan. "Doe er maar een beetje kerk bij, want zo was vader of moeder". Ook wat dit betreft heb ik mooie dingen meegemaakt. Soms is het een licht filosofisch woord, waarbij af en toe een uitstapje naar de Bijbel wordt gemaakt, dan weer is het alleen het bidden van het Onze Vader, of het lezen van een trouwtekst. Ik heb geleerd om hierover geen inhoudelijk oordeel te hebben. Ik doe het voor mensen, en dat alleen al geeft veel voldoening.  

Religieuze dienst: Tientallen keren heb ik ook religieuze uitvaartdiensten verzorgd, die de vorm en het karakter hadden van een complete kerkdienst. Als het bij mensen past, is dit ook heel waardevol om te doen. Boeiend zijn al die verschillen in denken, gebruiken, en manieren. Ik heb uitvaartdiensten verzorgd voor mensen die behoorden tot Evangelische kerken, Hervormde kerken, Gereformeerde kerken, en (Oud) Gereformeerde Gemeenten. Ik doe mijn best om mensen steeds te begrijpen. De beleving van mensen staat voor mij centraal, die neem ik heel serieus. Ook al behoor ik zelf niet tot een of andere kerk, ik ben (nog) wel in staat om die taal te spreken. In de jaren die achter me liggen heb ik me daarin verdiept en me daarop toegelegd.

Ritueelbegeleider zijn tijdens uitvaartdiensten in alle verscheidenheid, in aula's, kerkgebouwen, thuissituaties, bedrijfsruimten, het heeft werkelijk iets moois. Zie verder ook de info onder 'ritueelbegeleiding' op de website van de SDG Dienstenverlening