Harmoniums

In de Sint-Walburgiskerk staan ook vier Franse drukwind harmoniums. Een Debain (442 Hz) uit 1870 en een Alexandre (437 Hz) uit 1872, en een Mustel (440 Hz) (model 7) uit 1900, en een Mustel (harmonium d'art nr. 186) uit 1873. Het zijn gerestaureerde instrumenten die zich, naast sologebruik, heel goed laten combineren me een orkest, vleugel, viool, cello, enz. De Debain en de Alexandre heb ik gekocht van Bart Rodyns (professor orgel/harmonium) en ze zijn sinds 2019 mijn eigendom. 

De Mustel (model 7) is eigendom geweest van Alex Paepen (van 1926 to 1962 titularis-organist van de Antwerpse Kathedraal), en heeft geruime tijd in Sint-Walburgis gestaan. Rond 2005 is het harmonium weggegaan, om via een andere eigenaar terecht te komen in het Harmonium Art Museum in Klein Willebroek. In 2020 is het museum gesloten, werd de Mustel mijn eigendom, en keerde het terug naar Sint-Walburgis.

De laatste aanwinst is de Mustel nr. 186. Deze heb ik in 2022 gekocht van Bart Rodyns. 

Het harmonium begint steeds meer in de belangstelling te komen. En ja, het is waar: als je eenmaal aangestoken bent door de harmonium-microben, dan geraak je er niet meer vanaf. Voor mij is er, naast het orgel, een totaal nieuwe klankwereld open gegaan. Er is door diverse componisten, speciaal voor het drukwind harmonium, zoveel mooie muziek geschreven!

4 harmoniums

Om een indruk te geven over de klank en de mogelijkheden, plaats ik deze drie links:

1 Prelude in b Cesar Franck (harmonium en vleugel)

2 Sonate 3 van Sigfrid Karg-Elert

3 En zo kan een harmonium ook klinken (Scherzo van A. Guilmant)