Achtergrond

In ben op 11 augustus 1964 in Slikkerveer (gemeente Ridderkerk) geboren. Als klein jongetje verhuisde ik met mijn ouders naar Boven-Hardinxveld, een dorpje in de Alblasserwaard, midden in de zogenaamde 'bible-belt'.  Al van jongs af aan had ik een fascinatie voor het orgel en orgelspelen. Het electronische orgel had toen juist zijn intrede gedaan. Ten aanzien van een 'traporgel' (harmonium) was het een vooruitgang.

Jan klein achter het orgel

Oud Gereformeerd: Rond mijn 10e levensjaar verhuisde ik naar Neder-Hardinxveld, waar ik de lagere school verder afmaakte en op zondag 2 keer naar de Oud Gereformeerde kerk liep. Hierna ging ik naar de LTS (Lagere Technische School) in Sliedrecht. Ik heb het daar prima naar mijn zin gehad, maar achteraf gezien wel altijd het gevoel gehad dat dit niet volledig bij me paste.

Vroeg werken: In 1980 kwam ik van school en moest ik, evenals vele andere leeftijdsgenootjes, gaan werken. Ik was toen precies 16 jaar. Vanuit school werd er een bedrijf gezocht en ik kwam terecht in de scheepsbouw. 's Avonds ging ik toen naar de avond-MTS (Middelbare Technische School).

Militaire dienst: Toen 18 jaar was moest ik in militaire dienst. Ik werd geplaatst in Arnhem op de Saksen Weimar kazerne. Voor mij is de militaire periode (14 maanden) heel bepalend geweest. Het was namelijk dat ik voor het eerst, alleen, buiten de 'veilige' zone van de thuisomgeving kwam. Letterlijk en figuurlijk was het een andere wereld voor mij. Op macro-niveau leerde ik voor het eerst om verantwoordelijkheid te nemen voor de maatschappij, de wereld en de wereldvrede. In die tijd voelde ik (met name tijdens de 10 maanden van paraat-zijn) dat ik daar een steentje aan bijdroeg. Op micro-niveau leerde ik omgaan met mijn maten, die stuk voor stuk anders waren dan ik. Ik was namelijk de enige in mijn peleton die niet gewend was om bijvoorbeeld op zondag te reizen en thuis hadden we bijvoorbeeld ook geen radio en televisie. Ondanks het grote verschil tussen het leven thuis en het militaire leven, heb ik werkelijk een prachtige tijd gehad. In korte tijd werd er een man van me gemaakt.

Jan militaire dienst

Hoe verder: Na de militaire periode ging ik verder met overdag werken en 's avonds studeren. In 1990 trouwde ik op 25-jarige leeftijd en gingen we in Alblasserdam (ook een plaats in de Alblasserwaard / 'bible-belt') wonen. Het streng gereformeerde geloof, dat ik na mijn militaire dienstperiode maar weer had opgepakt, was bepalend voor mijn handelen, doen en laten. Wel had ik me voorgenomen om, zodra ik getrouwd zou zijn, een andere route te kiezen.....