Orgel Hervormde kerk Noordeloos

Toen ik nog in Noordeloos organist was, had ik gegevens verzameld over het orgel daar. Omdat er nog steeds mensen geïnteresseerd zijn in het instrument, heb ik besloten om deze gegevens online te laten.

Klein maar fijn: Van 1998 tot 2015 heb ik als vaste organist wekelijks op het K.M. van Puffelen orgel (1873) in de Hervormde (St. Bonifatiuskerk) te Noordeloos gespeeld. Klein, maar fijn zal ik maar zeggen. Het is een 1-klaviersinstrument en dit geeft natuurlijk heel veel beperkingen. Ondanks dat was het elke keer weer een uitdaging om met dit instrument zoveel mogelijk dingen te doen. 

Uitbreiding: Van de kerkrentmeesters had ik de unieke kans gekregen om het orgel naar mijn muzikale smaak uit te breiden. Ik heb dat gedaan met digitale technieken. In 2002 heb ik mijn pedaalexpander op het orgel aangebracht. Sindsdien klinkt het orgel stoer en stevig. In mei 2005 voegde ik nog een compleet digitaal zwelwerk toe aan het orgel. Het effect hiervan was overweldigend. Voorheen had het 11 registers, nu zijn dat er bij elkaar 26 geworden! Ik heb er diverse concerten op gegeven. Een kerkorgel hybride maken was toen, in 2002, compleet nieuw. Ik was de eerste die dit zo heeft toegepast. Dat leverde toen veel kritiek vanuit de orgelwereld op, maar ja, dat is met alles wat nieuw is. Tegenwoordig is het uitbreiden van een orgel met digitatle registers volop geaccepteerd.

'Bedrogen': Na afloop van een van de concerten die ik hield op het orgel in Noordeloos kwam er iemand naar boven naar de speeltafel. Toen hij de speeltafel zag kon hij zijn ogen niet geloven. Hij zag maar 1 klavier terwijl hij zeker wist dat hij er 2 gehoord had. (Dat klopt, want ik had o.a. ‘getruct’ met registers). Weer een ander zei: "Je wordt hier met open ogen 'bedrogen', maar het is werkelijk machtig. Het klinkt geweldig." 

Jan speeltafel Noordeloos recent

Onderhoudsbeurt: In juni/juli 2012 heeft het orgel nog een onderhoudsbeurt gehad. Al het pijpwerk in het orgel is schoongemaakt en er zijn een aantal kleine reparaties uitgevoerd.

Frontpijpen weg noordeloos

Ook zijn de frontpijpen van de beide zijtorens i.v.m. doorzakken voorzien van zogenaamde binnenvoeten. Verder heb ik het snijwerk onderaan de 'tussenvelden' gewisseld. (Het snijwerk links hoorde rechts, en het snijwerk rechts hoorde links). Deze hebben jaren op de verkeerde geplaats gezeten. Het orgel heeft hierdoor weer een 'vriendelijke glimlach' gekregen.

Jaarmarkt_3