Orgelbouwer Gerard D'Hondt

Gerard D'Hondt (1900 - 1991) ging bij zijn vader werken toen hijzelf nog maar 14 jaar was. De Eerste Wereldoorlog was toen nog maar net begonnen! Zijn oudere broers waren naar het front vertrokken en daarom kon zijn vader zijn hulp goed gebruiken.

Toen hij 25 jaar was ging hij werken bij orgelbouwer Stevens in het plaatsje Duffel, vlakbij de stad Mechelen. Stevens was o.a. bouwer van het orgel in de Sint Michielskerk vlakbij de Sint Walburgiskerk. Gerard bleef 9 jaar bij orgelbouwer Stevens werken. In 1935 overleed zijn baas Jos Stevens heel onverwacht. Gerard werd gevraagd om het bedrijf verder voort te zetten, maar hij besloot dat niet te doen. In plaats hiervan begon hij onder zijn eigen naam een nieuw bedrijf. Het bedrijf/orgelmakerij werd gevestigd in het dorp Herselt. Dat was de plaats waar zijn vrouw Maria van Dingenen vandaan kwam. Met haar was hij toen net getrouwd.

Kort na hun huwelijk bouwde het jonge echtpaar een nieuwe woning, met daarachter een ruim atelier voor het bedrijf van Gerard. Al snel kreeg de nieuwe zelfstandige orgelbouwer Gerard D'Hondt zijn eerste opdrachten binnen.

Grootste orgel: Het grootste orgel dat hij heeft gebouwd is het orgel voor de Walburgiskerk in Antwerpen dat hij op 28 januari 1940 opleverde. Met veel liefde en toewijding heeft hij dit orgel gemaakt. Hij was zo betrokken bij zijn werk, dat hij tijdens de opbouw van het orgel 's nachts op de gaanderij tussen de pijpen sliep. Aardig detail is ook dat de pastoor hem toen in zogenaamde goudfranken betaalde. Vanwege de crisisjaren toen, vertrouwde Gerard de banken namelijk niet meer.

W - Gerard D hondt in 1948

Foto: Orgelbouwer Gerard D'Hondt in 1948 tussen de pijpen van het hoofdwerk van het orgel van de Sint-Walburgiskerk in Antwerpen. Op dat moment was het houten rasterwerk (dat als front functioneert en pas in 1958 werd aangebracht) er nog niet en was er een open opstelling.

In 1962 werd zijn bedrijf overgenomen door Bernard Pels, die met de dochter (Cecile) van Gerard was getrouwd. Sindsdien heet het bedrijf Pels - D'Hondt.